Kuchnia

zupy

Krem po włosku
Składniki na 4-6 porcji: 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego, 1 duża cebula, 1 marchewka, kawałek selera, 6-8 łyżek koncentratu pomidorowego, natka pietruszki, 1 szklanka śmietany 18 % ,3 liście laurowe, sól, pieprz, 1 żółtko, po 1 łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej, 25 dag chudego twarogu, kilka gałązek bazylii.
Do bulionu dodać obrane warzywa, podpaloną na ogniu cebulę i przyprawy. Gdy warzywa będą miękkie, wywar przecedzić. Do klarownego dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę, doprawić do smaku, zagotować, posypać posiekaną natką.

Twaróg odcisnąć i zmiksować z mąką ziemniaczaną, pszenną oraz żółtkiem. Masę serową wymieszać z posiekanymi ziołami (natkę i bazylię), oprószyć solą, świeżo mielonym pieprzem, dobrze wymieszać. Z masy formować dwoma łyżkami kluseczki.
Ziołowe kluski gotować ok. dwie minuty w osolonym wrzątku. Podawać z zupą udekorowaną kleksami śmietany i listkami świeżych ziół. Zupa będzie gęsta i bardziej aromatyczna, jeśli zamiast koncentratu, użyjesz pomidorów świeżych lub z puszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation