Kuchnia

Słodkości **Przeróżne ciasta & torty

WZ-ka

Składniki ciasta czekoladowego:

Na masę kakaową:

3/4 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
4 płaskie łyżki kakao

Po wystudzeniu masy kakaowej dodajemy:

5 jajek żółtka i białka osobno (L)
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka sody oczyszczone
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli

Przełożenie

Bita śmietana:

400 ml śmietany kremówki (30%)
1/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
ok. 1/4 szklanki wrzątku

Polewa kakaowa:

8-9 czubatych łyżek cukru pudru
2 łyżki kakao
ok. 1/3 szklanki wrzątku

Ponadto:

Sok z połowy cytryny i 1 limonki do nasączenia ciasta.

Sposób przygotowania ciasta:

W garnuszku podgrzać produkty na masę kakaową, nie gotować, doprowadzić jedynie do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z ognia i całkowicie wystudzić.
Żółtka ,,rozkłócić" odstawić.
Mąki z sodą, proszkiem do pieczenia i solą, połączyć, przesiać. Odstawić.
Forma do ciasta, prostokątna 23 x 33 cm - wyłożyć dno papierem do pieczenia, boki pozostawić suche.
Białka umieścić w misie miksera i ubijać na pianę, kiedy piana zacznie robić się sztywna wsypać cukier w dwóch częściach, po każdym dodaniu miksować tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści.
Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, cały czas miksując, dodać połowę żółtek. Miksować do całkowitego połączenia a następnie dodać pozostałe żółtka, ponownie zmiksować.
Zmniejszyć obroty miksera do minimum i delikatnym strumieniem wlewać zimną masę kakaową do piany. Miksować tylko do chwili kiedy składniki dokładnie się połączą i piana nabierze czekoladowej, jednolitej barwy.
Miksując wciąż na najniższych obrotach, wsypać powoli mąki z proszkiem i sodą. Miksować tylko do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do formy.
Piec w 175 oC, przez ok.35-40 min, do suchego patyczka.
Studzić w uchylonym piekarniku.
Wyjąć, nożem oddzielić ciasto od formy i bardzo delikatnie przełożyć na paterę. Nie wykładamy ciasta na kuchenną kratkę, jest zbyt delikatne. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Przygotowanie bitej śmietany:

Do misy miksera wlać śmietanę kremówkę, wstawić całość do zamrażalnika na ok 10 min.
W szklanym naczyniu umieścić żelatynę, zalać ok. 1/4 wrzątku (lub nieco mniej), energicznie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Odstawić do wystygnięcia, ale uwaga żelatyna nie może stężeć.
Wyjąć śmietanę z lodówki i na wysokich obrotach miksera ubijać.
Kiedy śmietana zacznie gęstnieć wsypać cukier puder i miksować do chwili kiedy na pianie zaczną tworzyć się ślady miksowania. Wyłączyć mikser.
1 łyżkę bitej śmietany wymieszać z zimną żelatyną, a następnie dodać ją do pozostałej śmietany i krótko na wysokich obrotach krótko zmiksować. Wstawić do lodówki.
Zimne ciasto przeciąć wzdłuż, ostrym nożem. Każdą z części nasączyć sokiem z cytryny i limonki (tylko po jednej stronie).
Na ciasto wyłożyć bitą śmietanę (2-3 łyżki zarezerwować do dekoracji ciastek). Przykryć drugim płatem ciasta, delikatnie przycisnąć, rękami.
Wstawić do lodówki.

Przygotowanie polewy:

W szklanym naczyniu umieścić cukier puder i kakao, wymieszać. wlać ok. 1/3 przygotowanego wrzątku i energicznie wymieszać składniki. Jeśli okaże się że wody jest za mało dodajemy ją stopniowo, po łyżce do masy. Po każdym dodaniu mieszamy i sprawdzamy gęstość.
Masa powinna być dość gęsta, ale lejąca.
Masę wylewamy na ciasto i płaską łopatką delikatnie rozsmarowujemy po wierzchu ciasta.

Ciasto wstawiamy na ok. 20 min do lodówki. Następnie Ostrym nożem kroimy na kwadraty.
Dekorujemy odrobiną bitej śmietany wyciśniętą ze szprycy.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation