Kuchnia
Słodkości **Przeróżne ciasta & torty
WZ-ka
Składniki ciasta czekoladowego:
Na masę kakaową:
3/4 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
4 płaskie łyżki kakao
Po wystudzeniu masy kakaowej dodajemy:
5 jajek żółtka i białka osobno (L)
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka sody oczyszczone
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Przełożenie
Bita śmietana:
400 ml śmietany kremówki (30%)
1/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
ok. 1/4 szklanki wrzątku
Polewa kakaowa:
8-9 czubatych łyżek cukru pudru
2 łyżki kakao
ok. 1/3 szklanki wrzątku
Ponadto:
Sok z połowy cytryny i 1 limonki do nasączenia ciasta.
Sposób przygotowania ciasta:
W garnuszku podgrzać produkty na masę kakaową, nie gotować, doprowadzić jedynie do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z ognia i całkowicie wystudzić.
Żółtka ,,rozkłócić" odstawić.
Mąki z sodą, proszkiem do pieczenia i solą, połączyć, przesiać. Odstawić.
Forma do ciasta, prostokątna 23 x 33 cm - wyłożyć dno papierem do pieczenia, boki pozostawić suche.
Białka umieścić w misie miksera i ubijać na pianę, kiedy piana zacznie robić się sztywna wsypać cukier w dwóch częściach, po każdym dodaniu miksować tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści.
Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, cały czas miksując, dodać połowę żółtek. Miksować do całkowitego połączenia a następnie dodać pozostałe żółtka, ponownie zmiksować.
Zmniejszyć obroty miksera do minimum i delikatnym strumieniem wlewać zimną masę kakaową do piany. Miksować tylko do chwili kiedy składniki dokładnie się połączą i piana nabierze czekoladowej, jednolitej barwy.
Miksując wciąż na najniższych obrotach, wsypać powoli mąki z proszkiem i sodą. Miksować tylko do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do formy.
Piec w 175 oC, przez ok.35-40 min, do suchego patyczka.
Studzić w uchylonym piekarniku.
Wyjąć, nożem oddzielić ciasto od formy i bardzo delikatnie przełożyć na paterę. Nie wykładamy ciasta na kuchenną kratkę, jest zbyt delikatne. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Przygotowanie bitej śmietany:
Do misy miksera wlać śmietanę kremówkę, wstawić całość do zamrażalnika na ok 10 min.
W szklanym naczyniu umieścić żelatynę, zalać ok. 1/4 wrzątku (lub nieco mniej), energicznie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Odstawić do wystygnięcia, ale uwaga żelatyna nie może stężeć.
Wyjąć śmietanę z lodówki i na wysokich obrotach miksera ubijać.
Kiedy śmietana zacznie gęstnieć wsypać cukier puder i miksować do chwili kiedy na pianie zaczną tworzyć się ślady miksowania. Wyłączyć mikser.
1 łyżkę bitej śmietany wymieszać z zimną żelatyną, a następnie dodać ją do pozostałej śmietany i krótko na wysokich obrotach krótko zmiksować. Wstawić do lodówki.
Zimne ciasto przeciąć wzdłuż, ostrym nożem. Każdą z części nasączyć sokiem z cytryny i limonki (tylko po jednej stronie).
Na ciasto wyłożyć bitą śmietanę (2-3 łyżki zarezerwować do dekoracji ciastek). Przykryć drugim płatem ciasta, delikatnie przycisnąć, rękami.
Wstawić do lodówki.
Przygotowanie polewy:
W szklanym naczyniu umieścić cukier puder i kakao, wymieszać. wlać ok. 1/3 przygotowanego wrzątku i energicznie wymieszać składniki. Jeśli okaże się że wody jest za mało dodajemy ją stopniowo, po łyżce do masy. Po każdym dodaniu mieszamy i sprawdzamy gęstość.
Masa powinna być dość gęsta, ale lejąca.
Masę wylewamy na ciasto i płaską łopatką delikatnie rozsmarowujemy po wierzchu ciasta.
Ciasto wstawiamy na ok. 20 min do lodówki. Następnie Ostrym nożem kroimy na kwadraty.
Dekorujemy odrobiną bitej śmietany wyciśniętą ze szprycy.
Smacznego.
MA==