Kuchnia

Słodkości **Przeróżne ciasta & torty

Torcik cappuccino – rafaello kakaowy wg Aleex

Składniki:

Spód:
- 1 szklanka mąki
- 80g masła
- 1 łyżka śmietany kwaśnej
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt (tortownicę 20 cm):
- 3 jajka
- 3 pełne łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- likier kokosowy ( ja używam ”Malibu” mojego przepisu) lub wódka

Krem budyniowy kakaowy:
- 300 ml mleka
- 1 budyń czekoladowy
- 1 cukier waniliowy
- 100g Kasi
- 2 łyżki cukru
- 1/3 szklanki kakao

Krem śmietanowy kokosowy:
- 250 ml śmietanki kremowej
- 1 śmietanfix
- 2 – 3 łyżki cukru pudru
- kilka kropli aromatu śmietankowego
- 80g wiórków kokosowych
- 50 ml likieru kokosowego ( ja używam ”Malibu” mojego przepisu) lub wódki

Krem śmietanowy cappuccino:
- 250 ml śmietanki kremowej
- 1 śmietanfix
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 saszetki cappuccino orzechowego lub kawy 3w1 Nescafe Strong Orzechowej

Dekoracja:
- 20g wiórków kokosowych
- 2 garści drobno posiekanych orzechów ziemnych
- kilka orzeszków ziemnych całych
- 5 łyżek kremu kakaowego

Sposób przygotowania:

1. Przygotowujemy ciasto biszkoptowe. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je, dodając cukier, na sztywną pianę. Do piany dodajemy żółtka, mieszamy. Przesiewamy na masę mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy łyżką. Przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem. Pieczemy biszkopt w 170 – 180 stopniach C przez 30 minut i odkładamy go do ostygnięcia. Gdy wystygnie, przekrawamy na 2 placki i nasączamy je szczodrze likierem kokosowym.
2. Następnie siekamy margarynę z mąką, proszkiem i cukrem. Dodajemy miód i śmietankę. Szybko zagniatamy kruche ciasto. Formujemy z niego kulę i wkładamy na ½ godziny do lodówki.
3. W tym czasie gotujemy budyń czekoladowy i studzimy go. Tę samą blaszkę, w której piekliśmy biszkopt, wygniatamy ciastem kruchym, nakłuwamy je widelcem i pieczemy 30 minut w piekarniku, w temperaturze 200 stopni na złoty kolor. Studzimy ciasto.
4. Gdy spód stygnie, z masła, 2 łyżek cukru i cukru waniliowego ucieramy puszysty krem. Do kremu po 1 łyżce wcieramy zimny budyń na zmianę z kakao. Wkładamy gotowy krem do lodówki.
5. Teraz na krem kokosowy ubijamy 250 ml śmietanki na sztywno z cukrem pudrem i śmietan - fixem oraz aromatem śmietankowym. Wiórki zalewamy likierem i odstawiamy aż cały wchłoną. Sztywną śmietankę mieszamy z wiórkami kokosowymi.
6. Na krem cappuccino ubijamy na sztywno pozostałą śmietankę z resztą składników.
7. Na paterze kładziemy spód kruchy. Smarujemy go kremem kakaowym. Pozostawiamy do dekoracji 5 łyżek kremu. Przykrywamy krem pierwszym plackiem biszkoptowym.
8. Następnie nakładamy cały krem kokosowy i przykrywamy drugim plackiem biszkoptowym.
9. Wierzch i boki torciku smarujemy kremem cappuccino. Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi i lekko je wklepujemy w krem. Na wierzch sypiemy posiekane orzeszki i również je wklepujemy w krem.
10. Do strzykawki lub rękawa cukierniczego wkładamy krem kakaowy i wyciskamy kleksy na wierzch torciku. Dekorujemy ostatecznie orzeszkami ziemnymi. Wkładamy torcik na noc do lodówki szczelnie przykryty.
11. Torcik nie jest bardzo słodki, więc jeśli ktoś lubi mocno słodkie kremy powinien dodać do nich po 1 łyżce cukru więcej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation