Kuchnia

Słodkości **Przeróżne ciasta & torty

Jabłka pod migdałową kruszonką (crumble)

Jabłka pod migdałową kruszonką (crumble) – przepis

Crumble to nic wymyślnego, ale te najprostsze dania są często najlepsze. Przygotowujemy jabłka, obsypujemy kruszonką, pieczemy i gotowe:). Kuchnia angielska, z której pochodzi crumble zadomowiła się u nas na dobre z czego się bardzo cieszę, coraz więcej przepisów mnie zachwyca swoim smakiem i prostotą. Smak crumble jest nie do podrobienia, soczyste jabłka z wyczuwalnym cynamonem oraz słodka, chrupiąca kruszonka. Ja polewam jeszcze śmietanką i jeszcze ciepłe zajadam:). Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

3/4 szklanki mąki tortowej

0,5 szklanki cukru

1/2 szklanki płatków migdałowych

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczki cynamonu

64 g zimnego masła

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

4 łyżki soku z cytryny

1,3 kg jabłek (najlepiej kwaśnych)

1/3 szklanki cukru

szczypta soli

szczypta cynamonu

szczypta gałki muszkatołowej

Płatki migdałowe lekko opiekamy na patelni. Mąkę przesiewamy dodajemy do niej cukier, sól, cynamon, zimne masło oraz podpieczone płatki migdałowe. Wszystko razem łączymy dłońmi, aż powstanie kruszonka.

Mąkę ziemniaczaną łączymy z sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do nich mieszankę mączno-cytrynową, cukier, sól, cynamon oraz gałkę. Wymieszane jabłka przekładamy do formy (u mnie o dł. 30 cm) i obsypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. godzinę. Podajemy gorące z lodami lub polane śmietanką kremówką. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation