Kuchnia

Słodkości **Przeróżne ciasta & torty

Szarlotka sypana

Składniki:

1,5 - 2 kg jabłek (ja robiłam z 1 litra musu jabłkowego)
1 szklanka mąki
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru (lub mniej, zależy od jabłek)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g masła
cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon (opcjonalnie)

Mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać i podzielić na trzy równe części (3 szklanki).

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać przyprawy: cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon.

Blaszkę (ja robiłam w standardowej keksówce, może być też tortownica o średnicy 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Na dno blaszki wsypać pierwszą szklankę suchych składników i na nie wyłożyć połowę jabłek. Następnie wysypać drugą warstwę sucha, ułożyć resztę jabłek i przykryć ostatnią suchą warstwą. Na wierzchu równomiernie ułożyć plasterki lub wiórki z masła w taki sposób, żeby cała powierzchnia była tym masłem przykryta.

Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut, po tym czasie wyjąć z piekarnika, można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation