Kuchnia

Słodkości **Przeróżne ciasta & torty

Rewelacyjne ciasto ze słonecznikiem


Składniki

biszkopt
6 jajek
1,5 szklanki cukru
4,5 łyżki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masa śmietanowa
1/2 litra kremówki
1 śnieżka na mleko
2 śmietan fix
2 łyżki cukru pudru, ja nie dodałam bo dla mnie jest wystarczająco słodkie
2 łyżeczki żelatyny w proszku
trochę wody do rozmieszania żelatyny
masa słonecznikowa
400g słonecznika łuskanego
100g masła
4 łyżki cukru
5 łyżek mleka
16g cukru waniliowego
dodatkowo
ugotowane mleczko skondensowane czyli masa toffi

Biszkopt – Białka ubić, jak już są sztywne powoli wsypać cukier nie przerywając mieszania. Następnie dodawać po jednym żółtku, ale już mieszać wolniej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodawać po łyżce do masy jajecznej, mieszając delikatnie łyżką drewnianą.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 przez 35-40 minut. sprawdzić patykiem drewniany stan upieczenia, patyczek musi być suchy to oznacza że jest super. Zostawić do ostudzenia. Potem przekroić na pół ostrym nożem.

Masa śmietanowa– żelatynę wsypać do garnuszka, wlać troszeczkę wody, tylko tyle żeby żelatyna napęczniała, po chwili wlać znowu odrobinę wrzącej wody i rozmieszać. Odstawić do ostudzenia.

Śmietanę ubić, ale delikatnie dodać śnieżkę, śmietan fix i przestudzoną żelatynę, chwilkę jeszcze ubijać i szybko wyłożyć na pierwszą warstwę biszkoptu, przykryć drugim płatem biszkoptu. Lekko przydusić.

Słonecznikowa masa – masło roztopić dodać cukier, mleko i słonecznik, smażyć co chwilkę mieszając, aż słonecznik się zarumieni i stanie się chrupiący, uważajcie żeby nie spalić

Wrzucamy słonecznik do miseczki i odstawiamy do ostudzenia. Ciasto smarujemy masą toffi i obsypujemy słonecznikiem, znowu lekko przygnieść. Odstawić do lodówki do przestudzenia.

Ciasto jest rewelacyjne polecam.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation