Kuchnia

Słodkości **Przeróżne ciasta & torty

Tiramisu KOKOSOWE

Składniki:

opakowanie biszkoptów kocie języczki (20-24 sztuki)
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki
5 łyżek cukru pudru
ok. 70 ml likieru kokosowego (u mnie Malibu)
ok. 200 ml mocnej kawy
ok. 50 ml likieru kawowego (opcjonalnie)
kakao do posypania

w wersji bezalkoholowej likier kokosowy zastąpić syropem kokosowym lub śmietanką kokosową. Można też 100 g wiórków kokosowych zalać gorącą śmietanką kremówką, zostawić do ostygnięcia, a następnie odcedzić uzyskując śmietankę o smaku kokosa.

Serek mascarpone ubić w misce wraz cukrem i śmietanką kremówką. Nie ubijać zbyt długo, żeby serek się nie ubił na masło. Dodać alkohol i jeszcze chwilę mieszać.

W wersji dla dorosłych, można do kawy dolać alkoholu kawowego, np. Baileys.

Dno naczynia na tiramisu obłożyć połową biszkoptów. Łyżką polać je kawą zużywając mniej więcej połowę. na wierch wyłożyć połową masy mascarpone, a na niej znów ułożyć biszkopty, polać resztą kawy, ponownie wyłożyć masę kokosową. Wyrównać, odstawić do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała, a biszkopty nasiąkły.

Tiramisu to dość miękki deser i ciężko się go kroi i nakłada. Jeśli chcecie, żeby tiramisu dało się przełożyć na półmisek lub paterę w całości oraz ładnie kroiło na kawałki można je przygotować nieco inaczej.

Zamiast naczynia można wykorzystać prostokątną lub kwadratową formę wyłożoną folią aluminiową. Po ułożeniu w niej tiramisu, wstawić ją do zamrażalnika na kilka godzin. Gdy zamarznie, wyjąć i zdjąć folię. Następnie ułożyć na półmisku lub paterze i wstawić do lodówki, żeby się rozmroziło.

Można też podzielić je na porcje i potraktować jak pyszne lody. W zamrażalniku przykryte folią wytrzyma do dwóch tygodni.

Tiramisu podawać oprószone kakao i z filiżanką kawy.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation