Kuchnia

dieta?

10 sposobów, by na zawsze pozbyć się tłuszczu z brzucha
9
Strzeż się soli

Nawet najzdrowsze pokarmy mogą być bardzo niebezpieczne dla naszej sylwetki i zdrowia, jeśli zawierają sól. A znajduje się ona niemal wszędzie.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzienna dawka soli nie powinna być wyższa niż 5 gramów. To równowartość płaskiej łyżeczki do herbaty. Statystyczny Polak każdego dnia spożywa 7,63 g soli. Czyli już za dużo, a to tylko sól, której używamy do przyprawiania potraw w domach. Do tego trzeba doliczyć sól spożywaną pod postacią chlorku sodu, który ukryty jest w wielu gotowych produktach, takich jak pieczywo, produkty zbożowe, mięsne i mleczne. Wynika z tego, że zalecane przez WHO dzienne spożycie przekraczamy kilkakrotnie.

Tymczasem sól, oprócz tego, że powoduje wzrost ciśnienia krwi, obciąża serce i nerki, zatrzymuje także wodę w organizmie, co powoduje obrzęki i wzdęcia. Jak ograniczyć spożycie? Czytaj etykiety. Unikaj produktów zawierających glutaminian sodu, dania doprawiaj przyprawami lub sokiem z cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation