Kuchnia

dieta?

Jak przechowywać imbir?

Imbir surowy zawsze trzeba obrać, a najlepiej zeskrobać skórkę tylko z kawałka, którego będziemy używać.

Ze względu na kształt korzenia, czynność ta nie należy do najłatwiejszych. Zamiast noża warto użyć łyżeczki do herbaty. Należy wbić brzeg łyżeczki w imbir i po prostu zeskrobać z niego skórkę, która wówczas łatwo odchodzi od korzenia.

Świeży najlepiej trzymać w lodówce. Owinięty papierowymi ręcznikami i w plastikowych torebkach przetrwa kilka tygodni. Imbiru w proszku nie kupujemy na zapas, bo zwietrzeje. Małe opakowanie trzymamy w ciemnym i suchym miejscu.

Można też włożyć imbir (naciętą częścią w dół) w ziemię do kwiatów z piaskiem, a wyrośnie nowa roślina, której liście znakomicie nadają się do spożycia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation