Kuchnia

Makaron

Makaron ze szparagami i szynką parmeńską w sosie śmietanowym

Składniki

makaron uszka, 75 g
zielone szparagi, 4 sztuki
szynka parmeńska, 2-3 plastry
szalotka, 1 mała
czosnek, 2 ząbki
śmietana kremówka (30%), 100-120 ml
tarty parmezan, 1 łyżka
pieprz biały i czarny
świeża bazylia, garść

Sposób przygotowania

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, ale nie przelewać zimną wodą.
Zdrewniałe części szparagów oderwać. Końcówki obrać. Pokroić ukośnie w plastry o grubości 5-8 mm (poza główkami). Gotować 10 minut w osolonej wodzie.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojoną w kosteczkę szynkę. Smażyć 3-4 minuty. Dodać posiekaną szalotkę i czosnek. Po 2 minutach wlać śmietanę. Wsypać szparagi. Przyprawić białym pieprzem. Kiedy sos zacznie delikatnie gęstnieć dodać makaron i parmezan. Na koniec wymieszać z posiekaną bazylią.
Przełożyć na talerz. Przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Posypać parmezanem. Ozdobić główkami szparagów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation