Kuchnia

gotowanie...

Muszle faszerowane podgrzybkami

16-18 szt. makaronu muszli (conchiglioni)
2 łyżki oliwy
sól

Składniki na farsz:
10 średnich podgrzybków
1 średni por
1 mała cebula
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Składniki na sos beszamelowy:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 i 1/2 szklanki mleka
1 żółtko
gałka muszkatołowa, sól, pieprz


Podgrzybki oczyszczamy, płuczemy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzana oliwę i podsmażamy ok. 10 min. Por i cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do grzybów, mieszamy i smażymy na średnim płomieniu do momentu aż cebulka będzie szklista. Solimy i pieprzymy do smaku.

Gotujemy makaron al dente (ok. 12 min) w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oliwy.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C
Nadziewamy muszle farszem i odstawiamy.

Przygotowanie sosu beszamelowego:
Przed przygotowaniem sosu proponuję wyjąć wszystkie niezbędne produkty, aby były pod ręką.
W rondelku z grubym dnem rozpuszczamy masło, posypujemy mąką i energicznie mieszamy tylko do połączenia składników. Nie rumienimy. Stopniowo wlewamy mleko i szybko mieszamy do zgęstnienia sosu. Wlewamy pozostałą część mleka i ponownie, energicznie mieszamy. W szklance roztrzepujemy żółtko z 2 łyżkami sosu i wlewamy do rondelka. Zagotowujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Proponuję lejącą jak na naleśniki. Bo w trakcie zapiekania zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy startą gałkę muszkatołową, sól i pieprz.

Przygotowanie zapiekanki:
Sos wlewamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch układamy faszerowane muszle i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy przez 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation