Kuchnia

gotowanie...

Przepis: Ziemniaki po Żydowsku - PrzyslijPrzepis.pl

5 porcje Łatwy

Składniki
- ziemniaki: 1 kilogram
- marchew (średnie): 4 sztuki
- mleko: 1 litr
- cebula: 1 sztuka
- przyprawa uniwersalna: 3 łyżki
- masło: 1 łyżka

Obrane i umyte ziemniaki kroimy w duże kostki, obraną marchewkę kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i przekrawamy na 4 ćwiartki. Całość wrzucamy do garnka i zalewamy mlekiem tak żeby tylko przykryć ziemniaki (nie żeby pływały w tym). Dodać łyżkę masła. Całość gotować pod przykryciem (uwaga, żeby mleko nie wykipiało – co jakiś czas kożuch zbierać) aż ziemniaki będą bardzo miękkie. Często mieszając. Później ziemniaki odcedzamy i voila. Podawać z marchewką i cebulką (jeśli ktoś lubi). Na końcu do garnka wsypać szczyptę przyprawy uniwersalnej. Na talerzu można też przyprawa uniwersalna je podsypać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation