Kuchnia

gotowanie...

PIECZARKOWE MIELONE

Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego (użyłam mieszanki wołowo-indyczej)
0,5 kg pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki otrąb
1 jajko
sól, pieprz
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie
Pieczarki obrać, połowę zetrzeć na dużych oczkach, połowę pokroić na plasterki. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Połowę cebuli dodać do mięsa, drugą połowę do startych pieczarek. Cebulę z pieczarkami przyprawić solą i pieprzem i podsmażyć na teflonie. Ostudzić.
Wyrobić mięso z cebulą, otrębami jajkiem i przyprawami. Formować kotlety nadziewając je farszem pieczarkowym. Dokładnie skleić. Smażyć na dobrze rozgrzanym teflonie (może być patelnia po smażeniu pieczarek). Po usmażeniu mięsa zdjąć z patelni i wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki. Posolić i popieprzyć i podsmażyć na złoty kolor. Dodać szklankę wody i zagotować. W osobnej misce wymieszać jogurt z 1 łyżką maizeny, dolewać gorący wywar i dokładnie wymieszać (zahartować jogurt, aby nam się nie zważył w sosie). Dodać mieszankę jogurtową do pieczarek i podgrzewać na małym ogniu, doprawić do smaku. Dodać mięso i podgrzać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation