Kuchnia

Przepisy na przekąski i obiady

składniki:
3/4 szklanki śmietany 30%
4 duże ziemniaki
ok 40g masła pokrojonego w 1,5cm kostki
4 łyżki startego parmezanu lub pecorino
olej do smażenia
gałązka tymianku i rozmarynu
garść posiekanego szczypiorku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu




przygotowanie:
foremkę (u mnie keksówka) wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. surowe ziemniaki obierz ze skórki i umyj pod bieżącą wodą. następnie zetrzyj je na możliwie jak największe plasterki i dotnij tak aby mieściły się idealnie w naczyniu. do miski wlej śmietanę i dopraw ją solą i pieprzem. każdy plaster zamocz w śmietanie i układaj warstwami w keksówce jeden obok drugiego. co drugą warstwę przekładaj kilkoma 1,5cm kostkami masła i startym parmezanem. wypełnioną po brzegi foremkę przykryj od góry papierem, wstaw do rozgrzanego do 180* piekarnika i piecz, aż zapiekanka będzie miękka (u mnie ok 1,5godz.) po wyjęciu naczynia z piekarnika, dociśnij zapiekankę - ja położyłam na foremce dokładnie takie samo naczynie i docisnęłam dwoma puszkami cieciorki w zalewie. możesz do obciążania użyć kawałka tektury i czegoś ciężkiego. obciążoną zapiekankę po wystygnięciu włóż do lodówki na ok 5-6 godz. po tym czasie wyjmij z lodówki, zdejmij papier do pieczenia, odetnij nierówne brzegi i pokrój na kostki. na patelni rozgrzej olej z pokrojonym czosnkiem i gałązkami ziół i obsmaż ziemniaczane kostki na złotobrązowy kolor. odsącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku i podawaj na ciepło z kosteczkami masła i świeżym szczypiorkiem.

smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation