Kuchnia

Przepisy na przekąski i obiady

PASTA Z BOBU Z JAJKIEM

Składniki :

300 g bobu
30 g ulobionego, b. twardego dojrzewającego sera np. grana padano (lub parmezanu, mazuriano, dziugasa, pecorino)
4-5 łyżek dobrej oliwy
1 ząbek czosnku
2-3 jajka
4-6 kromek żytniego chleba
trochę masła
garść świeżego majeranku
sól i pieprz do smaku


1. Bób gotujemy w osolonej wodzie do czasu, aż będzie miękki, a następnie go obieramy.
2. Do miksera wrzucamy obrany bób, starty ser, dodajemy 4-5 łyżek oliwy i miksujemy.
3. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz rozdrobnionym, świeżym majerankiem.
W zależności od konsystencji, jaką chcecie uzyskać dodajcie więcej lub mniej oliwy. Możecie także w różnym stopniu zmiksować pastę. Mocno, na gładką masę lub krótko, tak jak ja – wtedy gdzieniegdzie pojawiają się większe kawałki bobu.
4. Gotujemy jajka na twardo przez 10 min w gotującej wodzie. Wkładamy je do wrzątku. Jajka muszą mieć temperaturę pokojową, te z lodówki po włożeniu do wrzątku od razu pękną.
5. Na patelni smażymy na maśle kromki żytniego chleba. Aby masło się nie przypalało musimy w początkowej fazie smażenia obracać kromki, tak aby wchłonęły z dwóch stron całe masło.
6. Na kromki nakładamy pastę z bobu, układamy na nią jajko i całość ozdabiamy dodatkowo gałązką majeranku. Smacznego!

Źródło : http://www.okuchnia.pl/grzanki-z-pasta-z-bobu-i-jajkiem/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation