Kuchnia

Przepisy na przekąski i obiady

Kulki z herbatnikami i wiórkami kokosowymi

Składniki na przepis podstawowy:
pół kostki masła
2 łyżki kakao
10 dkg herbatników - prostokątnych lub drobniejszych
⅔ szklaki cukru pudru
wiórki kokosowe

Utrzeć masło z cukrem. Można śmiało mikserem. Dodać pokruszone dość drobno herbatniki wymieszane z kakao i dokładnie utrzeć. Ochłodzić, a gdy masa stwardnieje nieco formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w wiórkach kokosowych. Wstawić na godzinę do lodówki zamknięte w jakiś pojemnik, aby nie łapały zapachów. Zamknięte w pojemniku można je trzymać w lodówce długo.

Modyfikacje i uwagi:
- margarynę trzeba wyjąć wcześniej, aby miała temperaturę pokojową;
- można dodać kilka kropel aromatu, jeśli ktoś lubi i chce mieć wersję aromatyzowaną;
- można dodać garść posiekanych orzechów włoskich lub migdałów, lub jedno i drugie, ale zwiększyć wtedy nieco ilość użytej margaryny;
- ,jak w kulkach Rafaello, w środku pozostawić całą połówkę orzecha lub migdała, ale to zawsze dodatkowa robota i trzeba je przygotować wcześniej;
- rodzynki, jeśli ktoś lubi, też się nadają jako nadzienie;
- kakao nie jest niezbędnym dodatkiem w tym przepisie, jeśli go nie dodamy nasze "ziemniaczki" będą bardziej przypominały kulki Rafaello.

Ja dodaję troszkę posiekanych orzechów i migdałów oraz aromat migdałowy, bo do nich pasuje. Daję tez mniej cukru pudru niż przepisie podstawowym, bo nie lubię rzeczy za słodkich, za to żeby były jeszcze smaczniejsze i łatwiej się formowały kulki dodaję też ucierając masę łyżkę gotowej masy krówkowej z puszki:
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation