Tarta z łososiem i szpinakiem
Ciasto kruche:
300 g mąki pszennej
170 g schłodzonego masła
1 łyżeczka soli
1 żółtko
2-3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
500 g szpinaku
500 g filetów z łososia
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
1 łyżka masła
sól, pieprz
Sos:
70 g masła
70 g mąki
600 ml mleka
120 ml śmietanki kremowej 30%
2 jajka
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Ciasto: Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy do niej pokrojone w kosteczkę masło (masło równie dobrze możemy zetrzeć na tarce do warzyw), żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Wodę oddajemy na końcu - stopniowo. Ciasta nie zagniatamy zbyt długo, bo będzie twarde. Formujemy kulkę i schładzamy w lodówce przez minimum 30 min. Następnie rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę o średnicy 28 cm. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem. Pieczemy w temp 180C przez 15-20 minut. Studzimy.
Nadzienie: filet z łososia skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem, następnie gotujemy na parze przez około 10 min. Studzimy i dzielimy na mniejsze kawałki.
Szpinak dusimy na maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Sos: na małym ogniu w rondelku o grubym dnie roztapiamy masło, dodajemy mąkę i ciągle mieszając smażymy przez około 1 - 2 minuty. Odstawiamy z ognia i stopniowo wlewamy zimne mleko, dokładnie mieszając. Stawiamy z powrotem na ogniu i ciągle mieszając gotujemy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy śmietankę kremówkę, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałka muszkatołową. Sos studzimy i chłodny mieszamy z roztrzepanymi jajkami.
Na upieczony i ostudzony spód wykładamy łososia na przemian ze szpinakiem, całość polewamy sosem. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp 180C (aż wierzch lekko się zrumieni a sos stężeje).
Uwagi:
*szpinaku możemy użyć świeżego jak również mrożonego
**łososia zamiast przygotowywać na parze możemy zgrilować lub upiec w folii w piekarniku
***śmietankę w sosie możemy pominąć
http://kuchniapelnamagii.blogspot.se/2013/04/tarta-z-ososiem-i-szpinakiem.html