Kuchnia

Tarty mięsno-warzywne

Quiche z gruszkami, gorgonzolą i tymiankiem


Składniki na formę o średnicy 24cm:

Ciasto:

150g mąki (u mnie orkiszowa chlebowa, ale może być dowolna, nawet pełnoziarnista)
100g mąki ziemniaczanej
150g schłodzonego masła
1 jajko
Szczypta soli
Pół łyżeczki tymianku

Nadzienie:

1 – 2 marchewki
1 – 2 pietruszki
1 cebula
2 – 3 ząbki czosnku
2 dojrzałe gruszki
30 – 50 g sera gorgonzola
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
Listki z kilku gałązek tymianku
Pieprz i sól do smaku

Zalewajka:

3 jaja
1 łyżka kremowego serka
1 łyżka listków tymianku
Odrobina gałki muszkatołowej
Pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Ciasto:

Mąki przesiać do dużej miski i wymieszać z solą i tymiankiem. Wkroić schłodzone masło i rozetrzeć je palcami z mąką. Następnie wbić jajo i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć ją w folię aluminiową i chłodzić w lodówce przez ok. 40 minut.
Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczona masłem formę. Podziurawić widelcem spód i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 15 – 20 minut.

Nadzienie:

Marchewki i pietruszki umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Gruszki, umyć obrać i pokroić w kostkę. Połowę gruszki odłożyć do zrobienia dekoracji.
Na patelni rozgrzać oliwę i rozpuścić masło. Na gorący tłuszcz wrzucić cebulę i zeszklić mieszając (ok. 2 minut).
Następnie dodać czosnek – smażyć ok. 1 min. Kolejno wrzucić pokrojone marchewki i pietruszki. Całość posolić i ewentualnie dodać jeszcze trochę masła. Smażyć przez ok. 5 – 10 minut. Można również wlać kieliszek gorącej wody. Warzywa powinny zmięknąć.
Do podsmażonych warzyw dodać gruszkę pokrojoną w kostkę i smażyć jeszcze przez 5 – 10 minut. Doprawić odrobiną pieprzu i soli.
Podsmażone warzywa z gruszką wyłożyć na podpieczony spód. Posypać listkami tymianku. Na wierzch pokruszyć ser i ułożyć połowę gruszki pokrojonej w paski.
Jajka roztrzepać i dokładnie wymieszać z serkiem. Doprawić pieprzem, solą, gałką muszkatołową i dodać tymianek i zalać warzywa przygotowaną miksturą.
Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut – aż zalewajka się zetnie.
Quiche najlepiej podawać na ciepło, chociaż po wystudzeniu jest również bardzo dobry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation