Kuchnia

Tarty mięsno-warzywne

Potrójna tarta z Gruyère



Bardzo ciekawa i smaczna wegetariańska tarta. Mieszanka podsmażanych warzyw pokryta warstwą sera Gruyère. Ser ma bardzo wyrazisty smak i nadaje potrawie kremowej nuty. Tarta ta nie jest trudna w przygotowaniu, a posiada ciekawy wygląd co zapewnia dodatkowe atrakcje wizualne.


Przygotowanie: 50 minut.
Pieczenie: 30 minut.
Gotowe do podania: od razu po przygotowaniu.

Ilość porcji z przepisu: 6 kawałków.


Ciasto:

250 g mąki
125 g miękkiego masła, pokrojonego w kostkę
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
40 ml zimnej wody

Nadzienie:

3 łyżki oliwy z oliwek
1 duży pomidor
pół czerwonej papryki
1 młoda cukinia
biała część pora
pół pęczka bazylii
1 duża marchewka
1 szalotka
sól i pieprz
6 łyżek śmietanki 30%
3 jajka
150 g startego sera Gruyère



Wykonanie:

Ciasto:


Usypać wzgórek z mąki i zrobić w niej wgłębienie. Włożyć w dołek masło, sól, cukier i roztrzepane jajko. Powoli zagniatać ciasto, aż będzie mieć sypką konsystencje. Wlać do ciasta wodę i delikatnie, połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrabiać ciasto do gładkości. Uformować kulę, owinąć ją folią aluminiową i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Przygotować formę na tartę: wysmarować dno i boki odrobiną masła.

Po wyjęciu ciasta z lodówki należy je rozwałkować na grubość 3 mm i przełożyć do formy na tarte. Wyrównać wystające brzegi i z pozostałego ciasta uformować dwa paski. Dno ciasta należy nakłuć widelcem. Ciasto pieczemy najpierw 15 min, przykryte folią aluminiową z surowym grochem albo ryżem na wierzchu. Po tym czasie trzeba zdjąć folię, przykleić paski do boków oraz dna, tworząc trzy przegródki. W przegródkach umieścić wcześniej przygotowane dodatki i piec ciasto przez kolejne 15 min.


Wypełnienie:

Na jednej łyżce oliwy podsmażyć pokrojone w plastry pomidory i posiekaną paprykę. Gdy będą miękkie zdjąć z patelni i odstawić do miseczki, posolić i popieprzyć do smaku. Na drugiej łyżce podsmażyć pokrojonego pora, bazylię i cukinię. Odstawić i doprawić. Na ostatniej łyżce oliwy podsmażyć marchewkę startą na tarce wraz z szalotką, znowu doprawić.

W misce wymieszać jajka ze śmietanką, dodać starty ser.

Składniki umieszczać osobno w przegródkach, dodając na koniec mieszankę jajeczną do każdej z nich. Zapiekać 15 minut, na wcześniej podpieczonym spodzie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation