Kuchnia

Tarty mięsno-warzywne

Tarta z duszoną cebulą i ziemniakami
(na formę do tarty o średnicy 24 cm)


Składniki na kruche ciasto:

250 g mąki pszennej
125 g masła
1 żółtko
5 g soli
50 ml wody


Składniki na nadzienie:

400 g obranej cebuli
100 g masła
1 żółtko
sól, pieprz

650 g obranych ziemniaków kremowych, podłużnych i możliwie jednakowej wielkości
1 łyżka oleju
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

100 ml śmietany 30%
sól, pieprz
1 żółtko
tymianek


Przygotowanie:

Kruche ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Połączyć z żółtkiem, solą i wodą, szybko wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim foremkę do tart o średnicy 24 cm. Docisnąć, nadmiar ciasta odciąć wałkiem. Ciasto przykryć folią aluminiową, wsypać groch lub kaszę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15-20 minut, po tym czasie zdjąć folię z grochem i dopiec kolejne 5-10 minut. Po upieczeniu ostudzić.

Cebula: obraną, zważoną cebulę pokroić na ćwiartki, a następnie na piórka. Masło rozpuścić na patelni, włożyć cebulę, chwilę przesmażyć, a następnie dusić 20 minut na małym ogniu. W trakcie duszenia kontrolować ilość odparowującej wody ( od czasu do czasu odstawić pokrywkę) i często mieszać. Doprawić solą i pieprzem. Cebula ma osiągnąć kremową konsystencję i złoty kolor. Odstawić do przestudzenia.

Ziemniaki: obrane i umyte, zważone ziemniaki pokroić na plastry o grubości 3 mm.Zblanszować przez 3 minuty we wrzątku, odsączyć, osuszyć, doprawić solą i pieprzem, a następnie przesmażyć na patelni. Nie rumienić.

Na koniec: Temperaturę piekarnika podnieść do 200 stopni, włączyć funkcję pieczenia od góry. Na upieczoną tartę wyłożyć farsz cebulowy. Na nim ułożyć plasterki ziemniaków. Śmietanę ubić, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać żółtko i wymieszać. Polać śmietaną wierzch tarty, wypełniając szczeliny (przy pomocy pędzla można śmietanę równo rozprowadzić po ziemniakach). Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 10 minut. Podawać ze świeżym tymiankiem. Jeżeli nie mamy świeżego tymianku, dodać suszony do śmietanowej zalewy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation