Kuchnia

Śniadanka

Ale Meksyk! - Jajecznica farmerska

Jajecznica farmera nazywana również huevos rancheros jest idealna dla ludzi, którzy lubią rozpocząć dzień od lekko pikantnej kuchni. Danie to należy do tradycyjnych meksykańskich potraw. Swoją pikantność zawdzięcza przede wszystkim składnikom: papryczce jalapeno oraz paprykowej kiełbasie choriso. Jajecznica ta jest idealnym daniemnie tylko na śniadanie, a także jako kolacyjna przekąska.

Składniki:
łyżka masła
pół małej drobno posiekanej białej cebuli
nieduży kawałek kiełbasy choriso
1 mały obrany ze skórki i poszatkowany pomidor
jedna mała posiekana papryczka jalapeno
4 jajka
sól i pieprz do smaku
2 duże tortille

Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni podsmażyć na maśle cebulę, kiełbasę choriso, pomidora oraz papryczkę jalapeno.

Całość należy smażyć na średnim ogniu przez mniej więcej 20 minut od czasu do czasu mieszając.
Do miski wbij jajka i je dokładnie rozmieszaj.

Następnie wlej jajka na patelnię do wcześniej przygotowanych składników. Dodaj sól, pieprz do smaku (wg uznania) i podsmaż wszystko ciągle mieszając, aż do momentu gdy jajka się zetną.
Tak przygotowaną jajecznicę zawiń w ciepłą tortillę i udekoruj kawałeczkami papryczki jalapeno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation