Kuchnia

Śniadanka

Lekki(ej) Blog: JAJKA szpinakowo-pieczarkowe W POMIDORACH


Składniki:
7 dużych i twardych, ale dojrzałych pomidorów
300 g świeżych liści szpinaku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula drobno posiekana
300 g pieczarek drobno posiekanych
1/3 szklanki tartej bułki
2 łyżki tartego parmezanu
sól
pieprz
7 jajek
opcjonalnie koperek do posypania



Wykonanie:
Odkrój czubki pomidorów i ostrożnie usuń z nich miąższ /możesz go przechować w lodówce nawet 3 dni i wykorzystać np. do wykonania -> mintaja duszonego w pomidorach/. Każdy pomidor posól dość obficie, następnie ułóż otworem do dołu na papierowym ręczniku.
Umyj szpinak, wilgotny wrzuć do garnka, przykryj i zblanszuj na małym ogniu przez 1-2 minuty.
Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Smaż na niej cebulę aż zmięknie, ok. 5 min., dorzuć pieczarki, smaż kolejne 5-7 minut, aż z pieczarek wyparuje woda i zrobią się rumiane. Dodaj szpinak, tartą bułkę, parmezan. Zgaś ogień. Całość przypraw i starannie wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Naczynie do zapiekania spryskaj olejem w sprayu.
Napełnij pomidory masą szpinakową nie ugniatając jej zbyt mocno, do 2/3 wysokości /ja niestety zrobiłam to zbyt gorliwie, przez co jajka zaczęły mi się z pomidorów wylewać i po przeprowadzonych akcjach ratowniczych, okazały się średnio fotogeniczne/, rozłóż pomidory w naczyniu, do każdego wbij jajko i zapiekaj przez 20-25 minut, aż jajka się zetną.
Podawaj gorące posypane koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation