Kuchnia

Śniadanka

Omlet z szynką

Połączenie melona i szynki szwarcwaldzkiej lub prosciutto jest genialne. Ja postanowiłem zamienić melona na mango i również świetnie wyszło. Jednak polecam Wam mniej dojrzałe mango, inaczej jego słodycz zdominuje danie.

Sam omlet powstał przy wykorzystaniu starych francuskich technik, myślę że warto czasem urozmaicić sobie wykonywanie omletu i zaimponować znajomym ,,klasyczną francuską techniką rolowania omletu".

Omlet z szynką w zaledwie kilka chwil wykonacie w domu. Jest to też świetna propozycja na przyjęcia, gdzie smażycie omlet za omletem i podajecie z ulubionymi dodatkami każdego gościa.

Składniki:
Dla 2 osób:
4 jajka
szynka szwarcwaldzka/parmeńska
sól, pieprz
melon/mango
masło
Przepis
Zaczynamy od roztrzepania jajek starą, francuską techniką. Do miseczki wbijamy 2 jajka i dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu. Następnie mieszamy dwoma widelcami razem złączonymi, pomiędzy którymi umieszczamy palec wskazujący. Warto tylko lekko wymieszać jajka, aby widać było mozaikę z białek i żółtek już w gotowym omlecie.



Następnie na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Gdy się rozpuści wlewamy masę jajeczną i pozwalamy, aby lekko się ścięła. Posypujemy plasterkami szynki. Po chwili zaczynamy przechylać patelnię, aby nieścięte jajko wpłynęło na boki naczynia. Lekko ścięty z wierzchu omlet zaczynamy rolować: unosimy patelnię pod kątem 45 st. i zaczynamy nią potrząsać, tak samo jakby zawodowy kucharz coś przerzucał. W ten sposób powstanie omlet w kształcie banana. Nie powinien być zbyt ścięty w środku!

Gotowy omlet przekładamy na talerz i podajemy z plasterkami szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej oraz kawałeczkami mango/melona. Smacznego.

P.S. Jeśli wykorzystujecie ,,zwyklejsze" odmiany szynki polecam Wam przed zaczęciem wykonywania omletu je lekko podsmażyć, wydobędą wtedy swój cudowny smak. Przy szynkach tak szlachetnych jak szwarcwaldzka lub parmeńska lepiej pozostawić je w stanie surowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation