Kuchnia

KANAPKI

BLT Sandwich
Kanapka z sałatą i pomidorem przepis

BLT to nic innego jak nazwa popularnej kanapki, w której skład wchodzą Bacon-Lettuce-Tomato. Klasyczna kanapka BLT składa się z 5 składników, oprócz wspomnianego boczku, sałaty i pomidorów zawiera oczywiście pieczywo oraz dodatek w postaci majonezu. Ja dodatkowo kanapkę wzbogaciłam o ser cheddar oraz awokado.


BLT Sandwich

BLT SANDWICH

Śniadanie Mistrzów #29


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
1 ciabatta lub 2 kromki ulubionego pieczywa
2 łyżeczki majonezu
2 duże plastry wędzonego boczku
2 duże plastry sera żółtego (o wielkości zbliżonej do plastrów boczku), użyłam cheddara
pół awokado, obranego i pokrojonego w plastry i lekko skropionego sokiem z cytryny*
kilka listków sałaty, np. lodowej, rzymskiej
1 pomidor lub kilka pomidorów koktajlowych
sól i pieprz do smaku
Boczek grillujemy z obu stron przez kilka minut, aż zrobi się chrupiący (jeśli nie macie patelni grillowej zróbcie to na zwykłej patelni lub na blasze w piekarniku). W tym samym czasie na patelni umieszczamy ciabattę przekrojoną na pół i opiekamy z obu stron (możemy to zrobić także w piekarniku lub w tosterze w przypadku kromek chleba). Kiedy boczek będzie chrupiący, umieszczamy na nim ser i podgrzewamy jeszcze chwilę, aż ser się roztopi. Kromki chleba lub ciabatty smarujemy majonezem, kładziemy boczek, sałatę, plasterki awokado, pomidorki, całość przyprawiamy solą i pieprzem.

*jeśli nie chcecie, by druga połówka awokado ściemniała w trakcie przechowywania, wówczas należy przekroić awokado na pół (bez obierania) i do kanapki zużyć połówkę bez pestki. Połówkę razem ze skórką i pozostawioną pestką kropimy sokiem z cytryny, wkładamy do pojemnika i zakrywamy. Pamiętajcie o tym, by w przechowywanej połówce była pestka, dzięki niej miąższ nie będzie tak szybko ciemniał.

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation