Kuchnia

KANAPKI

Pan Bagnat
Kanapki z sałatką nicejską

Dziś przenosimy się na chwilkę do Francji, a mianowicie do Nicei. Pan bagnat to kanapka, która w środku skrywa kawałki tuńczyka oraz warzyw. Wszystko to skropione jest dobrej jakości oliwą (czasem wzbogaconą o dodatek octu winnego oraz innych przypraw). To sałatka nicejska zamknięta w porcji smacznego pieczywa. Idealna na rozpoczęcie dnia.

Przepis na sandwich z sałatką nicejską

PAN BAGNAT (FRANCJA)
Śniadanie Mistrzów #98
(Projekt Sandwich #4)

Składniki (na 2 porcje):
2 krótkie bagietki*
kilka listków sałaty
1 pomidor
1 mała czerwona cebula
pół krótkiego ogórka szklarniowego
kilka czarnych oliwek
2 jajka ugotowane na twardo
1 puszka tuńczyka
pół małej czerwonej papryki
sól i świeżo zmielony pieprz, oliwa (ew. 1 łyżka oliwy, pół łyżeczki octu z czerwonego wina, 1/3 łyżeczki gładkiej musztardy, sól i pieprz)
Bagietki kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy część miąższu (najlepiej wybrać szerokie paluchy, w których zmieści się więcej nadzienia). Na jednej połówce układamy sałatę, pomidory pokrojone w kostkę, krążki cebuli, oliwki i plastry pomidorów. We wgłębieniu drugiej połówki układamy kawałki jajka pokrojonego w kostkę, paski papryki i odsączonego z zalewy tuńczyka. Każdą połówkę kropimy oliwą doprawioną odrobiną soli i pieprzu (ew. dressingiem z dodatkiem octu z czerwonego wina i musztardy). Składamy obie połówki i podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation