Kuchnia

KANAPKI

Mollete to otwarty meksykański sandwich a także rodzaj hiszpańskiego pieczywa z Andaluzji. Dziś oczywiście mam dla Was przepis na wspomnianą kanapkę pochodzącą z Meksyku. Podstawą do przygotowania molletes są bolillos, pszenne bułki konsystencją przypominające francuską bagietkę, jednak o wiele krótsze i w innym kształcie. Są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, dlatego świetnie nadają się jako baza do sandwichy. Tym razem odpuściłam sobie przygotowanie od podstaw meksykańskiego pieczywa i do molletes wykorzystałam popularne bułki tzw. "dupki" (czyli bułki poznańskie).
Podstawą mollete jest frijoles, czyli zasmażana fasola. Wzbogaciłam ją o dodatek wędzonego boczku, który nadał jej ciekawego smaku. Oczywiście jeśli nie przepadacie za boczkiem lub po prostu nie jadacie mięsa, pomińcie ten składnik w przepisie. Posmarowane fasolową pastą bułki zapieka się z dodatkiem sera. Najczęściej jest to ser o wdzięcznej nazwie chichuaha, dość podobny do Cheddara i Monterey Jack. Zwieńczeniem kanapek jest pico de gallo, świeża salsa na bazie miąższu pomidorów.

Przepis na molletes przygotowałam razem z Shinju w ramach jej akcji Hola Mexico 4.

Kanapki z Meksyku przepis

MOLLETES
(MEKSYK)
Śniadanie Mistrzów #168
Projekt Sandwich #26

Składniki (na 2 porcje):
2 łyżki posiekanej szalotki
2 łyżki drobno posiekanego surowego wędzonego boczku, bez skóry
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1,5 szklanki czarnej fasoli (ugotowanej lub z puszki), ewentualnie fasoli pinto
sól do smaku
ser cheddar do posypania
salsa pico de gallo
2 bułki
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy boczek, smażymy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy szalotkę i czosnek, smażymy dalej przez 2 minuty. Wrzucamy odsączoną fasolę, smażymy prze 3 minuty. Patelnię zdejmujemy z ognia, ugniatamy przy pomocy widelca lub tłuczka do ziemniaków, dodając w trakcie niewielką ilość zalewy z fasoli lub wody (dodałam około 5 łyżek). Ponownie stawiamy na palniku i podgrzewamy mieszając.
Przygotowujemy salsę pico de gallo (przepis jest podlinkowany w składnikach powyżej). Bułki kroimy na pół, opiekamy krótko w piekarniku. Następnie nakładamy na nie fasolę, trzemy ser, wkładamy z powrotem do piekarnika i podgrzewamy, aż ser się rozpuści. Na każdej kanapce układamy salsę pico de gallo, podajemy od razu po przygotowaniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation