Kuchnia

Zupy

zupa meksykańska z drobną fasolą
Składniki
- mięso mielone wołowo-wieprzowe : 500 g
- fasolka biała drobna : 400 g
- cebula biała duża : 1 sztuka
- merchew z groszkiem ( mrożone) : 200 g
- pomidory w puszce krojone ( bez skórki) : 400 g
-koncentrat pomidorowy : 3 łyżki
-kukurydza konserwowa : 300 g
- pasta ajvar ( z papryki i bakłażana) : 4-5 łyżek
- papryka czerwona mielona słodka : 1 łyżka
- papryka ostra mielona : 0,5 łyżeczki
- sól : 1-2 łyżki
-pieprz czarny mielony : 1 łyżeczka
-majeranek suszony : 2 łyżki
- oregano suszone : 1 łyżka
-olej rzepakowy : 4 łyżki
-czosnek : 2 ząbki
Sposób przygotowania
1.
Fasolę moczyć w zimnej wodzie 60 minut , odcedzić.
2.
Cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić czosnek i cebulę, podsmażyć 2- 3 minuty. Odstawić.
3.
W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso mielone, majeranek, podsmażyć 4-5 minut mieszając. Dodać fasolę, marchew z groszkiem, cebulę i czosnek, kukurydzę, oregano, paprykę słodką i ostrą, pieprz, wymieszać. Wlać 2,5- 3 litry wody, gotować 60 minut. Dodać pomidory w puszce, paste ajvar, koncentrat pomidorowy, gotować 30 minut. Zupę posolić do smaku, wymieszać.
Rady
Fasolę można moczyć od 1 do 12 godzin. Sól dodajemy pod koniec gotowania lub po ugotowaniu, wówczas fasola szybciej zmięknie. Gdybysmy dodali sól wcześniej, fasola wymagałaby dłuższego gotowania. Do zupy można dodać świeżą paprykę czerwoną, żółtą, czy zieloną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation