Kuchnia

Zupy

Składniki:

5 kg buraków (obranych i pokrojonych )
5 kapeluszy prawdziwków lub 20 podgrzybków suszonych
3 liście laurowe
5 ziaren ziela ang.
2 goździki
10 ziaren pieprzu
kminek
4 pory z liśćmi
10 cebul
ocet dębowy (dałam jabłkowy)
obierki z 4 sztuk szarej renety
5 ząbków czosnku, lekko zgniecionych

Pory i cebulę w skorupkach upiec w piekarniku, do momentu aż skorupki będą ciemne. Buraki zalać zimną wodą, dodać grzyby. Gotować powoli,dodając ziele angielskie, pieprz, goździki i szczyptę kminku. Nie solić. Dodać upieczone pory i cebulę (umieścić na sitku). Gdy barszcz zacznie się gotować, zahartować go 3 łyżkami octu. Gotować powoli, aż buraki zmiękną. Wyrzucić cebulę i pora. Dodać obierki z jabłek (dałam 2 jabłka) i czosnek.

Zostawić na noc w chłodnym miejscu. Rano przecedzić i podgrzać ( nie gotować ), doprawić do smaku. Ja dodaję sól, mielony pieprz czarny, sok z cytryny i miód.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation