Kuchnia

Zupy

Najlepszy zakwas z buraków wg Magdy Gessler!

Składniki na zakwas z buraków:


1 kg buraków
5 szklanek wody
1 łyżeczka cukru
4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
garść kminku
2-3 ziarenka ziela angielskiego
pół szklanki soku z kiszonych ogórków
lub skórka razowego chleba

Przygotowanie:
Wodę z cukrem gotujemy w garnku. Następnie obieramy buraki i ścieramy je na tarce na dużych oczkach lub kroimy w cienkie talarki. Czosnek obieramy i siekamy w cienkie plasterki. Do kamionki dodajemy buraki, zalewamy wodą tak by były całe przykryte i dodajemy sok z ogórków. Całość zakrywamy gazą i zostawiamy w miejscu z temperaturą pokojową na około 4-5 dni. Po upływie tego czasu, całość sączymy przez gazę do słoików, zamykamy i przechowujemy w lodówce do około 2 tygodni. Smacznego ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation