Kuchnia

Truskawkowo

Anyżkowo: Ciasto z truskawkami i masą budyniową

Składniki : ( blaszka 25 cm x 35 cm )
8 jajek,
6 łyżek oleju,
1 szklanka mąki,
1 szklanka cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie :

Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Wlej olej. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki masa budyniowa :
0,5 L mleka,
1/2 szklanki cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
120g masła,
1/2 mąki pszennej,
2 łyżki 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru,
1 jajko.
Przygotowanie masy budyniowej :

Odmierz 0,5 szklanki mleka i wlej do miski. Dodaj mąkę pszenną, budyń i jajko. Wszystko dokładnie połącz. Resztę mleka zagotuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę (z mleka, jajka i mąki) i starannie wymieszaj aż wszystko się ugotuje. Przygotowany budyń lekko ostudź.

Składniki masa śmietankowa :

0,5L śmietany 30%,
4 łyżki cukru pudru,
1 opakowanie żelatyny deserowej na 0,5L.
Przygotowanie masy śmietankowej :

Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Śmietanę wlej do miski, dodaj cukier puder i ubij. Wlej wolnym strumieniem żelatynę i połącz składniki.

Składniki :
świeże truskawki,
1 opakowanie galaretki truskawkowej,
bezy.
Przygotowanie :

Truskawki pokrój na mniejsze kawałki. Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Biszkopt przekrój na pół. Na dolną warstwę biszkoptu wylej masę budyniową. Ostudź. Ułóż wcześniej przygotowane truskawki i wlej tężejącą galaretkę. Ciasto włóż do lodówki aż galaretka stężeje. Galaretkę posmaruj masą śmietankową pozostawiając 2-3 łyżki masy. Połóż drugą cześć biszkoptu. Górę ciasta posmaruj resztą masy śmietankowej i pokrusz bezy. Włóż do lodówki na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation