Kuchnia

Truskawkowo

Tort czekoladowy z frużeliną truskawkową

Składniki
Biszkopt:
200 g mąki pszennej
200 ml mleka
170 oleju słonecznikowego (lub rzepakowego)
1½ szklanki brązowego cukru (ja dałam trzcinowy)
80 g kakao
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1¼ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
Frużelina truskawkowa:
500 g świeżych truskawek
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej 1 łyżce wody
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ¼ szklanki gorącej wody
Krem:
500 g serka mascarpone
Dodatkowo:
truskawki do przybrania
Instrukcja wykonania
Truskawki umyć, pokroić w ćwiartki i posypać cukrem. Podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, a truskawki puszczą sok. Dodać wodę z mąką, wymieszać i zagotować. Całość zmiksować blenderem.
Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z odrobiną zmiksowanych gorących truskawek. Wlać do pozostałych truskawek i wymieszać. Schłodzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce roztrzepać ze sobą jajka, mleko, cukier, ekestrat z wanilii i olej. Mieszać tylko do połączenia się składników.
W drugiej misce wymieszać ze sobą przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao.
Suche składniki przesypać do miski z jajkami i mlekiem. Przy pomocy łyżki lub rózgi kuchennej dokładnie je wymieszać - tylko do połączenia się składników.
Dno tortownicy o średnicy 20 cm (moja miała 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec około 60 minut w temperaturze 170ºC - do suchego patyczka.
Ciasto wyjąc z piekarnika i wystudzić.
Ciasto urośnie z brzuszkiem. Górę należy odciąć i zachować do dekoracji. Pozostałą część przekroić na 3 blaty.
Zimne mascarpone zmiksować na gładką masę z frużeliną truskawkową.
Pierwszy blat czekoladowy ułożyć na paterze. Posmarować ⅓ kremu truskawkowego. Przykryć drugim blatem i posmarować kolejną porcją kremu. Przykryć trzecim blatem czekoladowym. Górę tortu i jego boki posmarować pozostałym kremem.
Boki tortu przyozdobić okruszkami z biszkoptu, które należy przycisnąć do kremu.
Górę tortu przyozdobić świeżymi truskawkami.
Schłodzić w lodówce. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation