Kuchnia

Truskawkowo

Blog Bo(ro)n Appétit: Sernik kokosowy z truskawkami

SKŁADNIKI:
biszkopty na spód (użyłam savoiardi)
kilka łyżek malibu

MASA:
250 g serka ricotta
250 g mascarpone
250 g śmietany kremówki
mała puszka mleka kokosowego
2 czubate łyżki żelatyny + kilka łyżek ciepłej wody do rozpuszczenia w niej żelatyny
cukier waniliowy
laska wanilii
kieliszek malibu
niecałe 3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki wiórków kokosowych
około 1,5 szklanki dojrzałych truskawek (umytych, odszypułkowanych) Ja nie odmierzałam dokładnie ilości, ułożyłam na całej powierzchni biszkoptów

oraz:
galaretka truskawkowa
szklanka wrzątku
szklanka truskawek na sos (mniej więcej)

Tortownica 24 cm

Dno formy wyłożyć papierem, a następnie ułożyć biszkopty posypką cukrową ku górze. Skropić malibu (ok. 1 łyżeczki na 1 biszkopt). Jest to wystarczająca ilość, gdyż w tym przypadku biszkopty nie mogą być zbyt mokre.
Truskawki pokroić na połówki lub w przypadku większych okazów na plastry i ułożyć na biszkoptach lub również po bokach, a następnie posypać wiórkami kokosowymi.
Jeśli chcecie by torcik lepiej się kroił sugeruję ułożenie truskawek na masę serową, a pod galaretką z sosem truskawkowym.
Mascarpone i ricottę zmiksować z cukrami na gładką masę, dodać wanilię, mleko kokosowe i malibu. Zmiksować na najniższych obrotach miksera.

Namoczyć żelatynę i dobrze wymieszać.

Śmietankę kremówkę ubić i wymieszać z masą z serową i dodawać stopniowo żelatynę.
Wylać masę na biszkopty. Wyrównać dokładnie za pomocą płaskiego noża lub szpachelki.
Wstawić sernik do lodówki na godzinę. Następnie przygotować sos truskawkowy. Zblendować truskawki i przygotować galaretkę według przepisu, ale tylko w szklance wrzątku, ostudzić, poczekać aż troszkę stężeje (żeby nie wyciekła przez tortownicę).
Kiedy wystygnie i zacznie tężeć należy ją wymieszać z sosem z truskawek i wyłożyć na sernik.
Przechowywać oczywiście w lodówce.

Bon Appétit!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation