Kuchnia

Truskawkowo

Biszkopt z galaretką i polewą serową

Składniki:

Biszkopt:

5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru
cukier waniliowy
szklanka mąki
łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Polewa z serków:

125 ml serka waniliowego
3/4 szklanki tężejącej galaretki


1,5 kg truskawek
3 opakowania galaretki truskawkowej










Pieczemy biszkopt. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka miksujemy na sztywną pianę po czym stopniowo wsypujemy cukier, cukier waniliowy i miksujemy aż piana będzie gęsta i lśniąca. Dolewamy do piany rozmieszane żółtka.Ostrożnie mieszamy i wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy aby piana nie obsiadła i wykładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy 23-30 cm. Na wierzch układamy warstw pokrojonych w połówki truskawek.Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i w temp. 180 stopni pieczemy około 30-35 minut.

Galaretki rozpuszczamy w zalecanej na opakowaniu ilości wody. Studzimy i odlewamy 3/4 szklanki. Pozostawiamy je a pozostałą galaretkę odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Na biszkopcie układamy truskawki, miejscem oderwania szypułki do dołu. Zalewamy stężałymi galaretkami. Wstawiamy do lodówki. Gdy galaretki ładnie zastygną na truskawkach przygotowujemy polewę. Serek waniliowy mieszamy z odlaną galaretką i wylewamy na i wierzch ciasta. Schładzamy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation