Kuchnia

Truskawkowo

pod-zielonym-niebem: Torcik truskawkowy / Strawberry cake

6 jajek
1 szkl mąki pszennej
2 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szkl cukru
1/2 łyżki proszku do pieczenia

500 ml śmietanki 30 %
1 kg truskawek
1 szkl cukru pudru









- Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy na kogel mogel, dodajemy do nich mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą żółtkową. Wykładamy na blaszkę i pieczemy w temp 180 C przez około 20-25 minut.
- Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.
- Truskawki dokładnie płuczemy pozbawiamy szypułek i kroimy na cztery. Połowę miksujemy z odrobiną cukru pudru.
- Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Odkładamy 2 szklanki śmietanki do ozdobienia tortu.
- Ostygnięty biszkopt kroimy na trzy części. Każdą z nich smarujemy musem truskawkowym, a następnie nakładamy bitą śmietanę wymieszaną z pozostałymi truskawkami.
- Na koniec tort dekorujemy bitą śmietaną bez truskawek. Wstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny. Przed podaniem możemy na wierch dołożyć świeżych truskawek.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation