Fotografia

Fotografia

Piernik
Miękki zaraz po upieczeniu.
Jest mięciutki, taki trochę lepki... następnym razem dałabym więcej orzechów. Całość polałam polewą nie brudzącą rąk i zawsze lśniącą. No i nie mogłam się opanować i upiekłam dodatkowo dwie piernikowe babeczki.

Przepis z Biblioteki Poradnika Domowego "Ciasta z czekoladą i miodem"
Składniki:
1 szklanka miodu
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 szklanka śmietany
50 dkg maki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
dowolne bakalie

Miód stopić z cukrem w dużym garnku cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i mieszać aż do ostudzenia. Do letniej masy wbijać po jednym jajku, cały czas energicznie mieszając.. Dodać śmietanę, ponownie wymieszać. Sodę, sól, kakao, przyprawę do pierników wymieszać z mąką. Dodawać powoli do masy cały czas mieszając. Na koniec dodać bakalie. Wlać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (u mnie o wymiarach 35x12 cm). Piec ok. 45 min w temp. 180°C.

Polewa:

4 łyżki cukru
6 dkg masła
2 łyżki śmietany
3 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody (1 łyżka). Resztę składników zagotować.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia i dodać do reszty masy. Wymieszać dobrze i wystudzić.

Gotową polewą polać ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation