Fotografia

Fotografia

Śliwka z rumem

Biszkopt:

- 3 jajka

- ½ szklanki cukru

- ½ szklanki mąki pszennej

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 2 łyżki kakao

- łyżeczka proszku do pieczenia



Masa:

- 3 szklanki mleka

- 1 budyń waniliowy

- 3 żółtka

- łyżka mąki pszennej

- łyżka mąki ziemniaczanej

- 4 łyżki cukru

- 10 dag czekolady

- 25 dag masła



Polewa:

- 10 dag masła

- 10 dag czekolady mlecznej

- 10 dag czekolady gorzkiej

- ½ szklanki śmietany 12%

- galaretka cytrynowa



Ponadto:

- 60 dag suszonych śliwek

- 1 szklanka rumu
Śliwki zalewamy rumem i odstawiamy na całą noc.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po łyżeczce cukru i ubijamy aż się całkowicie rozpuści. Dodajemy żółtka i resztę przesianych składników. Biszkopt wylewamy na wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą formę.

Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Możemy wcześniej sprawdzić czy ciasto jest już upieczone za pomocą patyczka.

Dwie szklanki mleka gotujemy z trzema łyżkami cukru. Pozostałe mleko mieszamy z żółtkami, budyniem i obiema mąkami. Rozrobione składniki dodajemy do gorącego mleka i gotujemy jeszcze przez chwilę, do powstania budyniu. Studzimy.

Śliwki odsączamy a alkohol zostawiamy.

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i studzimy.

Masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu, następnie dodajemy zimną czekoladę. Na koniec dodajemy połowę alkoholu.

Biszkopt nasączamy połową rumu. Nakładamy masę budyniową i równamy powierzchnię. Układamy śliwki.

Przygotowujemy polewę. Masło i czekoladę rozpuszczamy lekko podgrzewając. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Odstawiamy.

Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szklanki gorącej wody, studzimy i mieszamy z przygotowaną polewą czekoladową.

Tężejącą polewę wykładamy na śliwki.

Ciasto wkładamy do lodówki do czasu, aż masa stężeje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation