Fotografia

Fotografia

Kruche pierogi z łososiem, duszonym porem i białym serkiem

SKŁADNIKI (na ok. 20 pierożków):
120 g wędzonego łososia (filet lub plastry)
120 g białej części pora
150 g półtłustego twarogu, twarożku z wiaderka President lub serka Philadelphia
2 łyżki oleju (lub 1/2 łyżki masła)
sól
świeżo mielony pieprz
1 łyżka posiekanego koperku
1 żółtko (białko zostawić do wysmarowania pierożków)
ciasto:
2 szklanki mąki
2 jajka
3/4 kostki masła
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki soli
+ 1-2 łyżki maku

PRZYGOTOWANIE:
Składniki na ciasto zagnieść, w razie potrzeby podsypać jeszcze mąką. Powstałą kulę zawinąć w folię, wstawić do lodówki na 30 minut.
Pora drobno pokroić i dusić na oleju/maśle przez ok. 15 minut. Przestudzić. Łososia pokroić w kostkę i wymieszać z serkiem, porem, żółtkiem, koperkiem i doprawić do smaku odrobiną soli oraz pieprzem. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni.
Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm, podsypując ewentualnie mąką i wycinać krążki średnicy 10-12 cm. Na środku każdego kółka umieścić łyżeczkę farszu, zlepić brzegi (można np. utworzyć ząbki).
Pierożki umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować lekko ubitym białkiem (uwzględniając miejsce zlepienia) i posypać makiem. Piec 25 - max 30 minut do uzyskania złocistego koloru. Podawać ogórkami konserwowymi i ewentualnie sosem majonezowym. Na zdjęciu - sos na bazie majonezu, śmietany i musztardy francuskiej. Kruche pierożki najlepiej smakują lekko ciepłe, ale nie gorące.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation