Fotografia

Fotografia

Ciasto cytrynowe z kremem i kiwi.

Składniki na ciasto:

- 220 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 2 duże jajka
- 120 ml mleka
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- odrobina 'trawiastego' zielonego barwnika np. w żelu/paście

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą pianę Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do uzyskania gładkiej masy. Dodać sok i skórkę z cytryny, zmiksować. Na przemian dodawać przesianą mąkę i mleko, w trzech turach, miksując tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać barwnik i powoli wmieszać lub na małych obrotach wmiksować do ciasta.

Blaszkę o wymiarach dolnych 22 x 25 cm, wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.

Masa kremowa:

- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 250 ml śmietany kremówki, schłodzonej
- 1,5 łyżki cukru pudru
- pare kropelek aromatu cytrynowego

Ponadto:

- 6 dużych i dojrzałych owoców kiwi, obranych i pokrojonych w plasterki

Serek mascarpone i śmietanę kremówkę przełożyć do naczynia i ubić na lekko sztywną masę, pod koniec ubijania dodając cukier puder i aromat cytrynowy.

Wystudzone ciasto przełożyć na blat. Wierzch i boki posmarować kremem. Na wierzchu poukładać plasterki kiwi. Pokroić i schłodzić.

Uwaga
kiwi najlepiej układać na wierzchu bezpośrednio przed podaniem. Można również lekko skropić je sokiem z cytryny lub posmarować cienką warstwą konfitury agrestowej.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation