Fotografia
Fotografia
Ciasto cytrynowe z kremem i kiwi.
Składniki na ciasto:
- 220 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 2 duże jajka
- 120 ml mleka
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- odrobina 'trawiastego' zielonego barwnika np. w żelu/paście
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą pianę Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do uzyskania gładkiej masy. Dodać sok i skórkę z cytryny, zmiksować. Na przemian dodawać przesianą mąkę i mleko, w trzech turach, miksując tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać barwnik i powoli wmieszać lub na małych obrotach wmiksować do ciasta.
Blaszkę o wymiarach dolnych 22 x 25 cm, wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.
Masa kremowa:
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 250 ml śmietany kremówki, schłodzonej
- 1,5 łyżki cukru pudru
- pare kropelek aromatu cytrynowego
Ponadto:
- 6 dużych i dojrzałych owoców kiwi, obranych i pokrojonych w plasterki
Serek mascarpone i śmietanę kremówkę przełożyć do naczynia i ubić na lekko sztywną masę, pod koniec ubijania dodając cukier puder i aromat cytrynowy.
Wystudzone ciasto przełożyć na blat. Wierzch i boki posmarować kremem. Na wierzchu poukładać plasterki kiwi. Pokroić i schłodzić.
Uwaga
kiwi najlepiej układać na wierzchu bezpośrednio przed podaniem. Można również lekko skropić je sokiem z cytryny lub posmarować cienką warstwą konfitury agrestowej.
Smacznego!
MA==