Kuchnia

Potrawy

Zapiekanka z fasolki szparagowej

Składniki:

- 1 litrowy słoik fasolki szparagowej żółtej ( zagotowanej i zamkniętej w słoiku)
- 3 średnie cebule
- 4 duże ząbki czosnku
- 200-300g żółtego sera
- garść natki pietruszki
- papryka słodka w proszku
- sól, pieprz
- ok. 2 łyżki margaryny do smażenia


Fasolkę odcedzić z wody i umieścić ją w garnku. Cebulę pokroić w pióra, czosnek pokroić w drobną kosteczkę i dołożyć do garnka z fasolką.
1/4 sera żółtego zetrzeć na tarce i dodać do fasolki. Całość posolić , popieprzyć , posypać obficie słodką papryką i delikatnie wymieszać.
Pod spód fasolki ułożyć w kilku miejscach margarynę. Na wierzchu ułożyć pozostały ser pocięty na plastry.
Posypać papryką czerwoną w proszku , zamknąć pokrywą i wstawić na gaz.
Zapiekać ok. 15-20 min. na mniejszym ogniu.
Pod koniec zapiekania , gdy już ser jest całkowicie rozpuszczony wsypać na wierzch pokrojoną drobno natkę pietruszki, pokrywę zamknąć i jeszcze 5 min zapiekać.
Podawać na ciepło .


Moje uwagi:

Jeżeli mamy świeżą fasolkę ,to należy ją wcześniej gotować w wodzie z odrobiną soli , tak długo, aż stanie się miękka.
Dopiero wtedy przygotowujemy z niej zapiekankę .
Surowa fasola nie może być od razu użyta do zapiekanki !
Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation