Kuchnia
Potrawy
Kotleciki z cukinią
Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie oraz soczyste w środku kotleciki z mięsa mielonego z dodatkiem cebuli i cukinii. Warzywa dodają im wspaniały smak i aromat. Takie klopsiki idealnie komponują się w daniu obiadowym z ziemniaczkami i surówką. Polecam :))
Kotlety z mięsa mielonego z cukinią
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 mała cukinia lub pół większej
1 nieduża cebula
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, majeranek, gałka muszkatołowa, bazylia
Olej do smażenia
dodatkowa bułka tarta do obtoczenia
*** Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i razem z cebulą ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte warzywa dodajemy do mięsa i mieszamy razem z jajkiem, bułką tartą i przyprawami na jednolitą masę***
Mięso z cukinią, pomysł na pyszny obiad Mięso mielone z dodatkiem cukini
*** Z powstałej masy formujemy okrągłe kotleciki, które następnie obtaczamy w bułce tartej i lekko spłaszczamy. Smażymy na oleju na średnim ogniu z dwóch stron na mocno rumiany kolor ***
Pyszne kotleciki z dodatkiem cukini przed smażeniem Mięso mielone przygotowane na kotleciki
*** Ogień nie może być zbyt duży ponieważ kotleciki zaczną nam się przypalać z wierzchu a nie zdążą dojść w środku ***
Soczyste i pyszne kotlety mielone z dodatkiem cukini, idealne do obiadu Kotleciki z cukinią i cebulką, pyszny obiad
*** SMACZNEGO ***
Do kotlecików polecam pyszną surówkę z białej kapusty :
Pyszna surówka z białej kapusty
Idealny dodatek do obiadu a także do grilla. Można ją wykonać zarówno z młodej jak i starej kapusty. Jest soczysta, chrupiąca i przepyszna! Polecam serdecznie :))
Dodatek do każdego obiadu
Składniki:
Pół główki niedużej kapusty
1 marchew
1 niewielka cebula
1 łyżka posiekanej pietruszki lub koperku
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
0,5 łyżki miodu
sól i pieprz
*** Kapustę szatkujemy i przekładamy do miski. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach natomiast cebulę kroimy w drobną kostkę i dokładamy do kapusty. Dodajemy posiekaną pietruszkę lub koperek, przyprawiamy solą oraz pieprzem ( użyłam 1 łyżkę soli i 1 łyżeczkę pieprzu), mieszamy ***
Biała kapusta do pysznej surówki
*** W miseczce dokładnie mieszamy oliwę z sokiem z cytryny oraz miodem ***
Oliwa zmieszana z sokiem z cytryny
*** Całość przelewamy do miski z surówką i dokładnie mieszamy. Odkładamy do lodówki na około 30 minut. Przed podaniem jeszcze raz mieszamy ***
Surówka z białej kapusty, pyszny dodatek do każdego obiadu
*** SMACZNEGO ***
MA==