Kuchnia

Potrawy

Jak przygotować opieńki?
Choć grzyby te cudownie smakują i pachną, lepiej ich nie jeść na surowo. Wykazują bowiem właściwości trujące, z tego też powodu trzeba wiedzieć, jak właściwie się obejść z tymi grzybami. O ile pozostałe grzyby wystarczy tylko przed gotowaniem umyć i pokroić, tak tutaj musimy się nieco bardziej uzbroić w cierpliwość. Przede wszystkim warto odciąć trzonki i je wyrzucić. Następnie grzyby wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 5-7 minut. Po tym czasie wywar odlewamy a same opieńki płuczemy pod zimną wodą. Dopiero teraz grzyb nadaje się do dalszej obróbki – czy to do dalszego gotowania w wodzie, czy też smażenia lub pieczenia. Warto jednak uważać – w trakcie wstępnej obróbki lepiej nie wdychać oparów z garnka, ponieważ mogą one doprowadzić do lekkich zawrotów głowy i problemów z koncentracją. Co jednak przygotować z opieniek? Okazuje się, że są doskonałym składnikiem sosów oraz zupy grzybowej. Warto go łączyć razem z borowikami czy prawdziwkami – wówczas można osiągnąć naprawdę ciekawe walory smakowe!
Co nam trzeba?
Opieńki- wiadomo. Najlepiej młode-same główki.
Cebula czerwona (jak brak to zwykła żółta)- duża!
Jak ktoś lubi to do posypania suszona cebulka
sól, pieprz
200g śmietany 18% na dużą patelnię
1 łyżka oleju/oliwy

Robimy!
Opieńki dobrze płuczemy pod bieżącą wodą gotujemy-nawet do godziny!
Prawidłowa obróbka termiczna zapobiegnie dolegliwościom gastrycznym
Cebulę drobno koimy w wiórki i podsmażamy na oleju/oliwie.
Dodajemy do tego ugotowane opieńki i obsmażamy około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy śmietanę i podgrzewamy około 5 minut.
Podajemy posypując prażoną cebulką.
Obowiązkowy kawałek chleba lub można z ugotowanymi ziemniakami w ramach obiadu.
Można także polać tym makaron.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation