Kuchnia

Potrawy

Domowa szynka krótko parzona
Pyszna domowa wędlina na kanapki. Taka szyneczka jest o wiele smaczniejsza niż sklepowa, a do tego zdrowsza i świeża. Do jej przygotowania nie potrzeba ani wędzarni ani specjalnych urządzeń, wystarczy jeden garnek. Polecam!
Składniki:
ok 1,5 kg mięsa od szynki wieprzowej

2 litry wody

2 łyżki majonezu

1/3 szklanki soli (130g)

1 łyżka cukru

1 łyżka pieprzu

1 cebula

5 ząbków czosnku

2 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

pół łyżeczki chilli



Do natarcia mięsa:

papryka mielona słodka i ostra

zioła: majeranek, bazylia, oregano



*** Do garnka wlewamy wodę, dodajemy majonez, obraną cebulę oraz czosnek i przyprawy (sól, pieprz, chilli, cukier, liście laurowe i ziele angielskie). Całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Po zagotowaniu garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia ***
*** Mięso myjemy, osuszamy i związujemy sznurkiem wzdłuż i wszerz ***



*** Mięso wkładamy do ostudzonej marynaty. Garnek przykrywamy pokrywką i doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 12 minut. Wyłączamy ogień i pozostawiamy mięso w gorącej marynacie pod przykryciem na 12 godzin. Następnie znów zagotowujemy i gotujemy mięso pod przykryciem przez 12 minut na małym ogniu. Ponownie odkładamy całość na kolejne 12 godzin. Po tym czasie wyjmujemy szynkę z marynaty, osuszamy, zdejmujemy sznurek i oprószamy mięso paprykami oraz ziołami ***
*** Szynkę przechowujemy w lodówce, przed podaniem kroimy mięso na cienkie plasterki ***
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation