Kuchnia
z kurczakiem
Uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii
Co kupić
Faszerowane udka kurczaka
4 uda kurczaka, umyte, wysuszone, wytrybowane (pozbawione kości), pozbawione nadmiaru skóry
niewielka ilość soli
niewielka ilość pieprzu
4 suszone pomidory
1 łyżka suszonego oregano
4 kawałki sera feta o grubości 1 cm każdy
kilka listków świeżej mięty, umytych
niewielka ilość oliwy z oliwek
Placki z cukinii
1 cukinia, umyta, pozbawiona gniazd nasiennych, starta na tarce o grubych oczkach
150 g ryżu białego, ugotowanego
3-4 łyżki mąki pszennej
3-4 łyżki suszonych pomidorów, pokrojonych na kawałki
1 jajko
2 ząbki czosnku, posiekane
2-3 łyżki jogurtu greckiego
niewielka ilość oregano
niewielka ilość oleju słonecznikowego (do smażenia)
niewielka ilość soli
niewielka ilość pieprzu
Sos tzatziki
ogórek, umyty, pokrojony w kostkę, wczesniej posypany odrobina soli, odcedzony
220 g jogurtu greckiego
3/4 pęczka świeżej mięty, umytej, posiekanej
1 ząbek czosnku, posiekany
niewielka ilość soli
niewielka ilość pieprzu
100 g oliwek zielonych, pokrojonych w kosteczkę
niewielka ilość soku z 1 cytryny, sparzonej, wyszorowanej
Jak zrobić
poziom: średni porcji: 4 czas: 45min
Przygotuj
4 kawałki folii aluminiowej
tarkę
blachę do pieczenia
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180–190°C (termoobieg)
Przygotowanie
Udka kurczaka układamy na desce skórą do dołu. Niewielkie kawałki delikatnie nacinamy. Udka doprawiamy od strony mięsa odrobiną soli i pieprzu.
Na każdy kawałek kurczaka nakładamy po jednym suszonym pomidorze, następnie doprawiamy suszonym oregano. Na pomidorach układamy również kawałki sera feta, na ser nakładamy kilka listków świeżej mięty.
Tak przygotowane udka zawijamy tak, żeby wszystkie składniki znalazły się wewnątrz mięsa. Każdy kawałek zrolowanego kurczaka obwijamy szczelnie (jak cukierek) kawałkiem folii aluminiowej polanej od wewnątrz odrobiną oliwy z oliwek. Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu smażymy kawałki kurczaka przez 2 minuty z każdej strony.
Podsmażone kawałki kurczaka w foliach przekładamy na blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-190°C (termoobieg)na 25-35 minut.
Placki z cukinii
Startą na tarce cukinie wrzucamy do miski, do cukinii dodajemy ryż oraz mąkę. Następnie do składników dodajemy suszone pomidory, jajko, doprawiamy odrobiną oregano, dodajemy posiekane ząbki czosnku. Na końcu do masy dodajemy 2-3 łyżki jogurtu greckiego. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, następnie odstawiamy je na 3-4 minuty.
Następnie sprawdzamy konsystencję, jeśli jest taka potrzeba, dodajemy szczyptę mąki. Na patelni z odrobiną rozgrzanego oleju słonecznikowego smażymy małe, okrągłe placki z przygotowanej masy. Placki smażymy około 3 minut z każdej strony.
Sos tzatziki
Do miski przekładamy jogurt grecki oraz świeżą miętę. Następnie do sosu wrzucamy ząbek posiekanego czosnku, przyprawiamy odrobiną pieprzu i solą. Dodajemy pokrojonego i odcedzonego ogórka oraz pokrojone oliwki. Polewamy odrobiną soku z cytryny. Całość mieszamy.
Upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy na 3-5 minut, następnie odcinamy końce folii aluminiowej, a następnie zdejmujemy całą folię. Każdy kawałek kurczaka kroimy na pół.
Jak podawać
Na talerzu układamy placki z cukinii, obok wykładamy sos tzatziki, na sos nakładamy przekrojony na pół kawałek kurczaka.
MA==