Kuchnia

z kurczakiem

pierś z kurczaka:


- duża pierś z kurczaka
- 0,5 papryki czerwonej
- 0,5 bulwy kopru włoskiego
- 0,5 kalarepki
- 1 marchewka
- ½ ogórka wężowego bez pestek
- garść kiełków soi lub słonecznika
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm korzenia imbiru
- 1 papryczka chilli
- 1 garść listków kolendry
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- sok z ½ limonki
- olej rzepakowy
- szczypta cukru
- 1 łyżka uprażonych nasion sezamu

Kurczaka pokroić w paski, zalać sosem sojowym, dodać przeciśnięty ząbek czosnku i otarty imbir. Marynować przez pół godziny. Warzywa pokroić w słupki. W woku mocno rozgrzać olej wrzucić warzywa, bez ogórka, posiekaną papryczkę chilli i szczyptę cukru, podsmażyć przez chwilę, wyjąć z woka i odstawić. Usmażyć kurczaka. Po 2 minutach (jak mięso się zetnie) dodać, podsmażone warzywa. Skropić olejem sezamowym, dodać ogórka i kiełki soi (lub słonecznika), wymieszać, przełożyć do miski, podawać posypane sezamem i świeżymi liśćmi kolendry.

Tradycyjna porcja kurczaka z ziemniakami ma 550 kcal, nasza wersja 255 kcal.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation