Kuchnia

SMACZNIE I KOLOROWO

Składniki
mąka 2,5 szklanki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
jajka 5 sztuk
olej 1/2 szklanki
kompot agrestowy
1 szklanka
DODATKOWO:
barwniki spożywcze
lukier
kolorowa posypka

Sposób przygotowania
Z jajek oddzielić białka i ubić na sztywno, do ubitej piany dodać cukier i
nadal ubijać. Kiedy beza jest sztywna dodać do niej żółtka i cały czas
ubijać dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i
kompot(może być dowolny, ważne, aby był jasny i lekko
kwaskowy)ciasto ubijać do momentu uzyskania pęcherzyków
powietrza, gładkie ciasto podzielić na trzy części i zabarwić je
dowolnymi barwnikami. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać
bułką tartą, ciasto lać porcjami po dwie łyżki na zmianę, aż do
wykorzystania całego ciasta. Piec w temp. 180 st około 60-65min, po
upieczeniu wystudzić, wyjąć z formy, polać lukrem i ozdobić kolorową
posypką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation