Kuchnia

SMACZNIE I KOLOROWO

Mari-eta: Tęczowe ciasto.

Tęczowe ciasto.
(na dużą prostokątną blaszkę)
Składniki:
5 jajek,
1,5 szklanki cukru,
2 szklanki mąki Wrocławskiej,
1 szklanka oleju (bądź rozpuszczona, wystudzona kostka margaryny),
1,5-2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 szklanki przegotowanej, zimnej wody
, olejek arakowy (bądź inny wedle własnego upodobania),
kilka barwników spożywczych (również wedle upodobania),
owoce (dzisiaj użyłam wiśni kandyzowanych)

Przygotowanie:
jajka utrzeć z cukrem, następnie stopniowo dodawać mąkę, potem olej, olejek do ciast, do wody dodać proszek do pieczenia energicznie mieszając aż proszek zacznie pracować, przelać do ciasta cały czas mieszając. Oddzielić część ciasta, dodać barwnik spożywczy. Podobnie z kolejnymi częściami, w zależności od przewidzianej ilości barwników, kolorów placuszka. Każde kolejne masy nakładać na blaszkę łyżką, bardzo powoli. Przed położeniem owoców obsypać delikatnie ciasto mąką, najlepiej przez sitko. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160'C przez 40 minut. Zajrzeć po 20 minutach. A potem już tylko udekorować według własnego pomysłu, np. lukrem z fioletowym barwnikiem i obsypać kolorowymi pastylkami czekoladowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation