Kuchnia

SMACZNIE I KOLOROWO

składniki na biszkopt:
8 jajek
140g cukru
140g mąki pszennej
50g masła

nadzienie:
5 galaretek:
niebieska (blue curacao)
zielona (mohijto)
żółta (pina colada)
pomarańczowa (pomarańczowa)
czerwona (truskawka)

masa zewnętrzna:
250ml śmietanki kremówki 36%
500g mascarpone
3 żółtka
pół szklanki cukru
2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie płatów biszkoptowych wg tej strony:
Roztopić masło, ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z połową porcji cukru na puszystą masę. Białka ubić z drugą połową porcji cukru. Masę żółtkową dodać do ubitych białek i wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą. Dodać stopniowo mąkę. Na końcu dodać roztopione masło.

Zamkniętą obręcz tortownicy o średnicy 26cm położyć na papierze do pieczenia. Do obręczy nałożyć trochę ciasta i rozsmarować cienko na całej powierzchni tak, aby powstał okrąg o średnicy 26cm. (Krążek ma być cienki, mniej więcej jak naleśnik). W ten sposób przygotować 7 krążków.

Piec krążki jeden po drugim w nagrzanym piekarniku około 8- 10min. w temperaturze 180°C. Upieczone placki powinny być jasne, ew. przyrumienione na bokach.

Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu.

Galaretki:
W trakcie pieczenia biszkoptów zalać wrzątkiem i wymieszać wszystkie galaretki. Schłodzić je i dwie pierwsze włożyć do lodówki lub na kilka minut do zamrażalnika. Zwłaszcza latem galaretki długo tężeją więc może być trochę oczekiwania. Gotowa galaretka musi być lekko tężejąca inaczej wsiąknie nam w biszkopt.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation