Kuchnia

SMACZNIE I KOLOROWO

Tęczowa pianka | Cukrowa Wróżka

Na formę o średnicy 24 cm:
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (ok. 410 g)
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
3 galaretki w różnych kolorach – u mnie różowa, żółta i niebieska
ew. bita śmietana do dekoracji – ja ubiłam kremówkę z odrobiną cukru pudru
Zaczynamy od wstawienia mleka do lodówki lub zamrażarki (wtedy wystarczy na jakieś pół godzinki), żeby porządnie się schłodziło.

Potem rozpuszczamy każdą galaretkę w szklance gorącej wody. Czekamy, aż ostygną do temperatury pokojowej i zaczną gęstnieć. Wtedy ubijamy mleko na puszystą pianę – około 2-3 minuty. Dzielimy je na 3 części.

Do każdej części mlecznej pianki dodajemy stopniowo jedną z ostudzonych galaretek i miksujemy chwilkę. Spód tortownicy o średnicy ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na środek formy wlewamy kolejno 3 łyżki każdej masy, aż do ich wyczerpania. Kolejne porcje będą rozchodzić się na boki, tworząc tęczowe paski. Gotowe dzieło odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, żeby ładnie zastygło. Po zastygnięciu razem z papierem zsuwamy ze spodu tortownicy. Radzę nie próbować ściągać całego z papieru – moje przy tej próbie pękło na pół. ;)

Gotowe dekorujemy ubitą śmietanką, wiórkami kokosowymi lub posypką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation