Kuchnia

SMACZNIE I KOLOROWO

Tęczowa pianka z galaretką

Tęczowa pianka z galaretką




2x500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 7,5% tłuszczu (w niebieskim kartoniku)
8 galaretek w 4 kolorach (czerwony, zielony, żółty, pomarańczowy)


Formę do ciasta (dużą keksówkę lub tortownicę o średnicy min. 28 cm) smarujemy delikatnie oliwą i wykładamy folią spożywczą. Po posmarowaniu folia przyklei się do formy i ładnie na niej utrzyma, a później łatwiej nam będzie wyjąć piankę z formy.
Każdy z 4 kolorów galaretek (po jednej z każdego koloru) rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku, odstawiamy do całkowitego zastygnięcia, następnie kroimy w kostkę.
Każdą z pozostałych 4 kolorów oddzielnie rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku, studzimy, ale ma pozostać płynna.
Mleko dzielimy na 4 części.
Każdą część mleka ubijamy 2 minuty mikserem. Mleko się spieni i powiększy swoją objętość. Wlewamy jedną z galaretek rozpuszczonych w 1/3 szklanki wrzątku, miksujemy do połączenia się składników i przelwamy masę do formy. W masę wciskamy galaretkę pokrojoną w kostkę (jeden z kolorów).
Następnie w naczyniu, w którym ubijaliśmy pierwszą porcję mleka (nie trzeba go myć), ubijamy kolejną porcję, wlewamy drugi kolor galaretki, miksujemy do połączenia się składników i całość przelewamy do foremki na pierwszą warstwę. Wciskamy drugi kolor galaretki pokrojony w kostkę.
Tak samo postępujemy z pozostałymi dwiema porcjami mleka skondensowanego i galaretką.
Ważne jest, aby wybrać odpowiednio dużą formę lub zmniejszyć ilość składników.
Nie musiałam chłodzić jednej warstwy przed wlaniem kolejnej. Dość szybko tężały.
Całość wkładamy do lodówki na 2-3 godziny, a następnie wyjmujemy, zdejmujemy folię i kroimy na porcje.
Niezwykle lekkie i smaczne :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation