Kuchnia

JEDNOGARNKOWE

Kociołek ryżowy I - przepisy.net

Składniki
1 szklanka ryżu
2 szklanki bulionu
50 dag mielonego mięsa z indyka
1 jajko
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta ziół prowansalskich
2 łyżki posiekanego szczypiorku
10 dag sera feta
ok. 12 dag mozzarelli
oregano do posypania
sól
pieprz
2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
1.
Fetę kruszymy, mozzarellę kroimy w plastry. Ryż gotujemy na sypko na bulionie i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce.
2.
Do mięsa wbijamy jajko i mieszamy z fetą i szczypiorkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i ziołami.
3.
Do posmarowanych olejem kamionkowych miseczek wkładamy po porcji ryżu, a następnie mięsa. Przykrywamy mozzarellą, posypujemy oregano. Zapiekamy 40 minut w temperaturze 200 °C. RADY Renaty Pyzik Mięsną masę solimy delikatnie,bo feta jest bardzo słona. Zamiast fety do potrawy można użyć twarogu. Podajemy np. z konserwowymi ogórkami.


Kociołek ryżowy II
SKŁADNIKI
1 bakłażan, około 150 g i sól
1 papryka, 150 g
150 g fasolki szparagowej
2 pomidory, 2 cebule
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
2 kotlety wieprzowe (po 125 g)
szczypta pieprzu
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
100 g ryżu długoziarnistego
1/4 l bulionu mięsnego
2 łyżki siekanej pietruszki




SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1
Bakłażan pokroić w plastry i posolić. Paprykę pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona i pokroić w paski. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić na ćwiartki i usunąć nasiona. Cebulę i czosnek pokroić w kosteczki.
2
Kotlety usmażyć na oleju na złoty kolor, posolić i oprószyć pieprzem i papryką.
3
Ryż z cebulą i czosnkiem zeszklić na oleju. Zalać bulionem i podgrzać.
4
Do ryżu dodać osuszone plastry ba­kłażana i pozostałe warzywa. Kot­lety ułożyć na wierzchu i dusić pod przykryciem. Doprawić do smaku i posypać pietruszką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation